Julen är här♥Första advent blev papparkaksbak.
Julmust & pepparkakor och filmen pippi.

Förtrollande :)

Historiens faktaEgentligen börjar vår älskade svenska rödfärgs historia redan på 1300-talet, och då som bluff och lurendrejeri. Nybyggda eller tidigare vitkalkade stenkyrkor putsades om med röd kalkfärg för att det skulle se ut som tegel. Man ville de skulle likna de praktfulla gotiska katedralerna.

Lurendrejeriet fortsatte när Johan III gav order om att taken på Stockholms slott skulle rödfärgas med hjälp av ”gruvkli” från Kopparberget i Falun. Kungen hade låtit vitkalka slottet Tre kronor för att det skulle likna ett renässanspalats, och nu ville han få taken att se ut som om de var av koppar. Men koppar var dyrt. även för en kung. Det var billigare att färga in taken med rödfärgspigment blandat med linolja, tran eller tjära.

Rödtjära blev snart ett vanligt sätt att behandla fjällpanelen på kyrktak och klockstaplar.

Så kom 1600-talet,med en febril byggverksamhet. Stormaktstidens uppkomlingar kunde inte få nog av herrgårdar och slott, och naturligtvis skulle de ha en ståndsmässig framtoning. Helst skulle de se ut som det nybyggda riddarhuset i Stockholm – präktigt tegel och med med pilastrar och omfattningar av sandsten. Men så mycket pengar hade sällan den nya adeln. Man fick nöja sig med trä, men försåg de knuttimrade herrgårdarna med rödfärgade fasader och infodrade och gråfärgade knutar för att ge ett mer burget intryck. Fönstersnickerierna färgades gärna blekgula för att betraktaren skulle få intrycket av att de var av dyr ek och inte bara simpel furu.

Vid 1700-talets mitt hade rödfärgen spritt sig till prästgårdarna, och hund­ra år senare till de större bondgårdarna runt om i landet.

Under en femtioårsperiod från 1800-talets mitt och fram till förra sekelskiftet kommer en formlig explosion av rött. Snart sagt var­enda gård rödfärgas. De grå knutarna och omfattningarna blir allt ljusare för att till slut målas vita. Den svenska stugan är född. En stuga som alltså i grund och botten försöker efterlikna Riddarhuset, ett holländskinspirerat tegelpalats i Gamla Stan i Stockholm.Den lilla röda stugan med vita knutar där bor mina föräldrar nu. Helt underbart hus med delar från sjuttonhundra talet.
Och är ett "svenskt" hus på landet där från första början 8 anställda på herrgården delade bostad för några hundra år sedan!

Häftigt va ? :)

Det är något speciellt med ett rött hus med vita knutar ♥